Työnantaja päättää ja myös kantaa vastuun
Jaa sivu:
Työnantaja päättää siitä, miten, missä ja millä tavalla tai minkälaisella kokoonpanolla työtä tehdään – tietenkin lain, työehtosopimuksen sekä työntekijän kanssa tehdyn työsopimuksen sallimissa rajoissa.
– Oikeus on yksiselitteinen niin, että työntekijän on noudatettava saamiaan ohjeita, sanoo toimitusjohtaja Tuomas Liinamaa Legalwise Oy:stä.
Työsopimuslain 3 luvun 1 §:ssä on kuuliaisuusvelvoite: ”Työntekijän on tehtävä työnsä huolellisesti noudattaen niitä määräyksiä, joita työnantaja antaa toimivaltansa mukaisesti työn suorittamisesta.”
– Jos työntekijä kieltäytyy, rikkoo hän työsopimuksensa ehtoja, mikä voi olla jopa irtisanomisperuste. Mutta on muistettava, että työntekijällä on oikeus, jopa velvollisuus työstä kieltäytymiseen esimerkiksi työturvallisuuspuutteiden vuoksi, Liinamaa täsmentää.
Työnantaja kantaa vastuun antamistaan määräyksistä ja niiden seurauksista, myös mahdollisista työntekijän kieltäytymisen seurauksista.
– Jos työnantaja on irtisanonut työntekijän kieltäytymisten johdosta, ja työntekijällä olikin laillinen oikeus kieltäytyä työstä, on irtisanominen ollut laiton, Liinamaa sanoo.
Työnjohto-oikeuden rajoja ei ole määritelty tarkasti, ne koskevat lähinnä työn järjestelyyn liittyviä asioita (edellä mainituissa rajoissa), eivät yleensä esimerkiksi palkkakysymyksiä.
Työnjohto-oikeuden perusteella työnantajalla ei ole oikeutta muuttaa työsopimuksessa sovittuja asioita, eikä välttämättä myöskään pitkään jatkuneita niin sanottuja vakiintuneita käytäntöjä.
–Esimerkiksi työnantajalla on yleensä oikeus vaihtaa siivoojan työkohteita, mutta ei välttämättä lisätä siivottavaa alaa (esim. uutinen www.yle.fi/uutiset/3-5632042).
Liinamaa painottaakin, että työnantajan on hyvä miettiä, mitkä ovat oikeasti sovittavia ja mitkä ovat työnjohtovaltaan kuuluvia asioita.